ОТКРИЕНА ТАЈНАТА НА ГИЗА: Неверојатен податок ги занеме научниците!

  • June 9, 2019
  • Коментари

Научниците открија тајна огромна празнина што се крие во Големата пирамида на Гиза во Египет. 30-метарската празнина во пирамидата на Куфу, Се наоѓа над Големата галерија на пирамидата, останува мистерија.

Неговата големина сугерира дека игра важна улога во структурата на гробот. Ова е првото откритие од ваков вид од 19 век.

“Овие резултати претставуваат значаен чекор за разбирање на пирамидата на Хуфу и нејзината внатрешна структура”, објаснуваат научниците во весник објавен во Природата.

Научниците ја открија празнината како дел од проектот ScanPyramids, кој започна во 2015 година. Комората беше пронајдена со користење на космички зраци и со снимање на субатомски честички, практика позната како мјуонска радиографија, која се одбива во внатрешноста на структурата, давајќи 3D реконструкција на просторот.

Овој метод им овозможува на истражувачите да ги визуелизираат познатите и потенцијално непознатите празнини во пирамидата на неинвазивен начин.

” Оваа голема празнина затоа е откриена со голема доверба од три различни технологии за откривање на мјуон и три независни анализи” , рекоа научниците. “Иако во моментов нема информации за улогата на оваа празнина, овие наоди покажуваат како модерната физика на честички може да фрли ново светло врз археолошкото наследство во светот”.

Претходно «
Следно »