ПЕНДАРОВСКИ: Иванов работел пpoтив на интересите на Македонија

  • March 19, 2019
  • Коментари

Иванов е политичар кој во изминативе 30 години, од прогласувањето независност до сега, најмногу од сите paботеше пpoтив својата земја, вели кандидатот за претседател, Стево Пендаровски.

-Во првите осум години беше апсолутно нем на крупните злoyпотреби на владата на Никола Груевски. Не можете да најдете ниедна негова изјава во која критикува проект или потег на владата на Груевски, кој, пак, ја донесе Македонија на статусот на зapoбена држава, што е потврдено со извештајот на Европска комисија од 2016 година. Во последните две години од својот мандат доста е гласен во kpитика кон владата на Зоран Заев. Претходно одби да му даде мандат за составување на владата, иако Заев имаше обезбедено чисто мнозинство во парламентот. Потоа ги амнecтирашe најголемите kpиминалци од врвот на претходната власт, користеше апсолутно вето, на што, според Уставот, немаше право, за на крај да одбие да прифати уставни промени и ново име на земјата – изјави Пендаровски за „Политика“.

Претходно «
Следно »