October 20, 2021, 8:39 pm

ПЕЧЕЊЕ РАКИЈА НА ПЛИН : Oпштина Кавадарци ќе дава субвенции за печење на ракија на плин наместо на дрва

Поврзано

- Advertisement -
Целосно ќе им биде покриен трошокот на кавадарчани кои ќе го сменат механизмот за загревање на казаните, а целта е намалување на загадувањето, информираше синоќа кавадаречкиот градоначалник Александар Панов, за време на неговите средби со граѓаните, на кои се утврдуваат приоритетите на урбаните и месните заедници.
- Advertisement -

„Според нашите анализи најголем загадувач во овој период се луѓето кои печат ракија, решивме да им помогнеме во намалување на нивните трошоци. Така наместо со дрва, лозанки, крпи и пластични материи, печењето на ракија да го обават користејќи го најеколошкото средство со кое располагаме, а тоа е плинот. Доколку ова се повторува воконтинуитет неколку години, доколку стигнеме до поголем процент на луѓе кои ќе користат плинза печење на ракија, тогаш мислам дека ќе имаме многу ниско ниво на загадување. Тоа е тоа што ние како локална самоуправа и како граѓани можеме да го направиме“, нагласи градоначалникот Панов.

Тој соопшти дека ваквата мерка ќе се донесе веќе на наредната сеница на Советот на општината, која треба да се одржи некаде околу  средината на овој месец.

Тој појасни дека по набавката и инсталирањето на новиот механизам за загревање на казаните од страна на корисниците, целокупниот платен износ со соодветна финансиска документација, ќе треба да ги достават до локалната самоуправа, која во најбрз можен рок ќе им ги врати вложените пари.

Градоначалникот потсети на проектот за гасификација кој ќе значи многу помало загадување, а информираше исто така дека Вардарскиот плански регион работи на проблемот со третманот на отпадот од неколкуте општини.

Latest News

(Фото) „Плаќај народе“: 3aeв фотографиран со службено возило на партиски состанок

Премиерот Зоран Заев, прави злоупотреба на функцијата за изборни и партиски цели. Тој со службен владин автомобил се појави на...

More Articles Like This