Писмена задача во осмо одделение: Како да си ги поделите парите од кладилница?

  • May 4, 2019

Образовниот систем во поранешна СФРЈ создаваше многу паметна младина со работна навика, но од кога големата држава се распадна, се распадна и образованието. На Фејсбук овие денови се споделува фотографија од задача за осмо одделение која се користи во училиштата во Босна и Херцеговина кои работат според наставен план и програма на хрватски јазик.

Фотографиајта порталот Index.hr ја добил од мајка на ученик од Мостар, а задачата гласи: „Пензионерките Ката, Мара и Милка се обложиле во спортска обложувалница на „Сигурна добивка“. Ката вложила 4, Мара 4,60 а Милка 3 евра. Како ќе ја поделат добивкат аод 483 евра, ако сакаат да ја поделат сразмерно на вложените пари?

Претходно «
Следно »