ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ВНАТРЕШНОСТА ВО ЕГИПЕТСКИТЕ ГРО БНИЦИ: Откриени древни саркофази и една посебна мумија

  • November 25, 2018
  • Коментари

Гробница, саркофази и повеќе пог ребни предмети од времето на стар Египет неодамна беа пронајдени во Луксор, а денес беа претставени на јавноста во присуство на министерот за антиквитети.

Овие откритија, дело на египетско-француската археолошка екипа, се претставени пред познатиот храм на фараноката Хатшепсут, недалеку од некрополата Ал Асасасиф, западно од Луксор.

Според наводите на министерството за антиквитети, гробницата потекнува од периодот на Средното кралство (11 и 12-та династија).

Претходно «
Следно »