ПОЗНАТ КИНЕСКИ ФИЛОЗОФ ОТКРИВА: 8 причини кои можат да ви го променат животот!

  • March 14, 2019
  • Коментари

Лао Цу е еден од најпознатите кинески филозофи и можеме да научиме многу просветителни лекции за животот од него. Тој е автор на делото “Тао Те Чинг” Тој бил централна фигура во Кина со векови, и сега ќе дознаете зошто …

1. Веќе го имате одговорот на сите животни прашања

“Во центарот на вашето битие лежи одговорот на сите прашања; знаеш кој си и што сакаш “.

“Познавањето на другите е знак на интелигенција; Знаењето на себе си е знак на вистинска мудрост. Владеењето со другите е сила; Владеењето со себе е вистинска сила.

Кога ќе се ослободите од она што сте, ќе станете она што би можеле да бидете “.

2. Кога ќе се препуштите, тогаш ќе бидете ослободени

“Ако сакате да станете целина, дозволете се да бидете нецелосни. Ако сакате да бидете во право, дозволете си да бидете винoвни. Ако сакате да бидете исполнети, дозволете да бидете празни. Ако сакате повторно да се родите,дозволитие да yмpeте. ”

“Дали имате доволно стрпливост да чекате тињата дa спадне и водата да се избисти? Можете ли да се движите додека вистинскиот чекор не го направите?
3. Вашето его никогаш нема да ви донесе вистинска среќа


“Оној кој се дефинира себеси никогаш нема да знае кој е.”

“Кој има моќ над другите, нема сила над себе.”

“Оној кој сака да свети ја ублажува сопствената светлина”.

4. 3лoтo yмиpa кога ќе се игнорира

“Не давајте му на 3лoтo насока, и самото ќе исчезне”.

5. Доброто секогаш победува. Злото секогаш губи

“Добри зборови доаѓаат од доверба. Од добрата мисла доаѓа просветлување. Љубовта доаѓа од добрината на давање. ”

“Да се биде многу сакан дава сила, а да сакаш некој длабоко дава храброста”.

6. Бидете она што стe

“Ако се грижите за одобрувањето на другите, вие сте нивни затвopeник”.

“Ако сте задоволни со она што сте без да се натпреварувате и споредувате со другите, секој ќе ве почитува”.

7. Бидет скромни и ќе станете мудри

“Мудар човек е оној што знае што не знае”.

“Се што тече, на крајот се влева во морето, бидејќи е на пониска надморска височина. Неговата моќ е во неговата понизност.

8. Промената е неизбежна – прифатете ја

“Ако сфатите дека сè е предмет на промена, немојте да се обидувате цврсто да се држите за било што. Ако не се плашите да yмpeтe, нема ништо што не може да го постигнете. ”

“Нови почетоци често се изобличени со болни завршетоци”.

Претходно «
Следно »