ПОРАДИ ЕДЕН ЅИД, ЖИВИ ИЗГОРЕЛЕ 26 ЛИЦА: Грчката влада вети дека ќе сруши се!

  • July 27, 2018
  • Коментари

Грчки министри велат дека огромниот број на жртви од пожарите оваа недела во близина на Атина е резултат на големиот број дивоградби, и дека опасноста е идентичен низ целата земја.

Министерот за одбрана, Панос Каменос, ги посети гневните граѓани на населеното место Мати.

“Не препуштивте на божја милост, немаме ништо повеќе!” извика во плач еден од преживеаните.

Министерот одговори со укажување на проблемот со дивата градба, која ја има во изобилство на брегот.

“По оваа трагедија, време е дека сопствениците да сфатат дека она што не го почитуваат редот и законите опасно е и за нив и за нивните семејства”, рече тој.

Од вкупно 2.489 куќи во одморалиштето Мати, речиси половина повеќе се изгорени до темел, додека останатите се само оштетени, објави Министерството за инфраструктура.

Раководител на Министерството Христос Спирцис изјави денеска дека тие ќе бидат предмет на ревизија како и сите градежни дозволи за објекти во селото и изгорената шумска област.

Тој додаде: “Ние ќе срушиме се што треба”, што се оправудава со фактот дека на едно место од пожарот загинаа, 26 лица до смрт, бидејќи тие не можат да избегаат од единствениот пат до морето за поради бесправно изградени ѕид кој го оградил брегот.

Министерот рече дека државата ќе наметне урбанистички и градежни планови и потсети на неуредниот катастар на недвижности во нецелосни мапирани пошумени области.

“Не е само Мати без урбанистички план, не само Атина, туку цела Грција – ние мораме да бидеме свесни за тоа”, рече Спирцис.

Од последните три дена на жалост за повеќе од 80 жртви на пожар, грчките политичари се воздржуваат од размена на обвинувања и посочување на одговорноста за овоаа невидена трагедија.

Медиумите укажуваат дека опозицијата се подготвува да го отвори ова поглавје штом Грција ќе влезе во предизборниот период од утре, кога тагата официјално ќе заврши.

Сегашниот состав на Собранието и мандатот на владата истекува во септември следната , 2019 година, Владата, сепак, е подготвена за предвремени избори во мај следната година, заедно со изборите за Европскиот парламент, а опозицијата смета на нив ќе издејствува предвремени избори уште оваа есен, поради незадоволството на граѓаните првенствено од економската ситуација.

Претходно «
Следно »