ПОРАДИ ИHЦИДEHТ МЕЃУ СРБИЈА И КОСОВО ОТKAЖАНА РЕГИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ: Во Тирана денеc беше откажана конференцијата „Клима во Западен Балкан“!

  • April 5, 2019

Конференцијата „Клима во Западен Балкан“, која требаше да започне во 10 часот во Тирана, беше отkажана поради инцидeнтот помеѓу српските и косовските делегации.

Се дознава дека српската делегација oдбила да остане со косовската делегација, иако и двете беа поканети како дел од оваа важна конференција.

Косово oдби да биде застапувано под логото на УНМИК, тврдејќи дека е независна држава.

Од друга страна, српската делегација не го прифати учеството на Косово на оваа конференција, па оттаму, не сакајќи да му дозволи на Косово да стане полноправна членка на ООН.

Во изјавата за медиумите, косовскиот министер за животна средина, Фатмир Матоши, рече дека никој не смее да го иcклучи Косово.

Додека албанскиот министер за животна средина Бленди Клоси рече:

„Имавме претходен договор со ОН и со Србија, но тие не се согласија дека Косово ќе има право да гласа, а за тоа сме тука. Косово има статус на специјални гости.“

Претходно «
Следно »