ПРЕД РОКОВИТЕ: Првиот автомобил преку Кримскиот мост ќе помине во мај

  • April 19, 2018

Првиот автомобили кој ќе помине преку Кримската мост може да се видат за само неколку недели, изјави претседателот на Крим Сергеј Аксјонов.

Заедно ќе бидат ставени во функција и два далноводи, кој ќе го снабдуваат со електрична енергија полуостровот од другите делови на Русија, изјави Аксјонов.

“Пуштање во употреба на две важни електростаници Таврическа и Балаклавска ќе даде силен поттик за развој на сите економски и општествени сфери и со тоа Крим ќе биде попривлечен за странските инвеститори”, рече претседателот на Крим на Меѓународниот економски форум во Јалта.

Да се потсетиме, мостот, кој ќе биде поврзан со полуостровот Крим во Краснодар и е долг 19 километри и ќе биде најдолгиот мост во Руската Федерација.

Иако планот беше дека мостот да бидее отворен за сообраќај во декември 2018 година, очигледно првите автомобили ќе поминат уште во мај.

Претходно «
Следно »