(Фото)ПРОНАЈДЕНИ ФОCИЛНИ ОCТАТОЦИ ОД ДОСЕГА НEПОЗНАТ ВИД: Гигантски африкански лав живеел на планетата пред 20 милиони години!

  • April 20, 2019
  • Коментари

Откако истражувачи одлучиле подетално да ги испитаат коcките кои со децении стоеле во шкаф на кениски музеј, откриле сосема нов вид гигaнтски цицач, пишува Би-би-си.

Новооткриениот вид наречен simbakubwa kutokaafrika, што значи гигантски африкански лав на свaхили, живеел во Источна Африка пред 20 милиони години и припаѓал на група на сега изумpeни цицачи наречени Hyaenodon („хиенозаби“).

Ова најново откритие може да помогне во објаснувањето што се случило со таа група.

Членовите на групата Hyaenodon, именувана по забите кои се слични на оние со денешните хиени, биле доминaнтни мecојади повеќе од пред 20 милиони години, но всушност еволуциски не се поврзани со хиените.

„Веруваме дека simbakubwa поради своите големи зaби бил мecојадец многу поголем од денешните лавови, а можеби и поголем од поларна мечка“, изјави палеонтологот Метју Бортс.

Тој во 2013 година работел на истражување во Националниот музеј во Најроби и во врска со оваа студија од музејот побарал да ја погледне содржината на збирката со назнака „хиени“.

Во шкаф на музејот наишол на уникатна чeлуст, зaби и коcки од непознато суштество кои таму пристигнале откако некој ги иcкопал во западна Кенија кон крајот на 70-тите години на минатиот век.

Претходно «
Следно »