ПРОТЕЧЕ ТАЕН ДОКУМЕНТ НА МОСАД: Протекоа тајни детали за израелските воени системи и тактики

  • March 7, 2018

Официјален документ со кој се откриени класифицирани информации за израелски воени системи, кои никогаш претходно не биле јавно споменати, наводно биле откриени поради според ИДФ “сериозна грешка во безбедноста на информациите”.

Протечените информации се потпишани Министерството за одбрана на Израел односно од министерот за одбрана Авигдор Либерман , а класифицирани информации се во врска со воените способности и оперативните методи на израелските сили за одбрана (ИДФ), објави Хаарец.

Според весникот, кој не можеше да открие какви било имиња или детали поради потенцијалното кршење на израелската воена регулатива за цензура, барем два дела од документот споменуваат врвни тајни механизми или системи, чие постоење никогаш не било споменато од страна на IDF.

Еден од нив е толку високо класифициран што им е забрането на оние што знаат за неговото постоење дури да го нарекуваат по име за време на телефонските разговори, соопшти Канцеларијата на портпаролот на ИДФ.

Другиот механизам наводно, бил употребен од страна на израелската воена единица за оперативни цели, а со неговото објавување друг високо класифициран систем е ставен во ризик да биде разоткриен.

Во извештајот се наведува дека информацијата била јавна извесно време, пред да биде избришана, но ниту еден друг медиум не ја покрил неговата содржина.

Израелскиот закон ги упатува медиумите да ги достават во канцеларијата за Воена Цензура сите публикации кои се занимаваат со прашања од националната безбедност. Оваа канцеларија поседува огромни овластувања и е способен да ја казни или целосно затвори на секоја медиумска организација која ќе го прекрши законот.

Претходно «
Следно »