ПAДA ВЛАДА?: Париз не ја открива позицијата, ќе има ли датум?

  • October 15, 2019

Неколку часови пред денешниот министерски состанок во Луксембург, официјален Париз не ја открива својата позиција во однос на почетокот на преговорите за членството на Македонија во ЕУ, јавува дописникот на МИА од Франција.

Сите обиди да се добие официјалната позиција на Париз во однос на почетокот на преговорите за членството на Македонија во Еврпската Унија, останаа без одговор.

Од службата за односи со јавноста на Министерството за надворешни работи не беа во можност да одговорат на телефонските и писмените барања. Единствените информации засега доаѓаат од неофицијални извори, како наводниот меморандум објавен од Блумберг. Париз според документот е против каков било датум за формални преговори со Албанија и Македонија, пред ЕУ да ја заврши реформата на својата „методологија“. Со меморандумот што на 10 октомври, наводно, го проследиле француски дипломати до другите влади на ЕУ, Париз сака понатамошните разговори да бидат „постепени, поконкретни во придобивките што им ги носат на засегнатите земји и да бидат реверзибилни според ефективното, опипливо и одржливо спроведување на реформите“.

Од Кеј Д’Орсеј ни беше речено дека официјалниот одговор и француската позиција ќе бидат познати наскоро.

Претходно «
Следно »