December 9, 2021, 8:34 am

Пaндeмиjaтa пpeдизвикa згoлeмyвaње нa aнкcиoзни и дeпреcивни луѓе

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Пандемијата од коронавирус доведе до зголемување на бројот анксиозни и големи депресивни нарушувања ширум светот, посебно меѓу жените и малдите, покажа студијата објавена во магазинот „Лансет“.

Случаите на депресија и анксиозност се зголемени за почеќе од четвртина во светот во 2020 година поради пандемијата. Студијата е прва која го процени глобалното влијание на пандемијата на големото депресивно нарушување и анксиозни нарушувања, наведувајќи ги според староста, полот и локацијата во 204 земји и територии до 2020 година.

Резултатите покажуваат дек аминатата година зачестеноста на големите депресивни и анксиозни нарушувања пораснале за 28 односно 26 отсто.

„Ова ја нагласува итната потреба за зајакнување на здравствените системи“, вели водечкиот автор на студијата Дамиен Сантомауро од Центарот за истражување на менталното здравје во Квинсленд, Школата за јавно здравје во Австралија.

Latest News

Цената на струјата ќе се зголеми од 1 јануари – надлежните не очекуваат покачување повеќе од 10 проценти…

Цената на електричната енергија нема да се зголеми повеќе од 10 проценти, уверуваат надлежните министри. Според нив, понудата што...

More Articles Like This