ПOPAЗИТЕЛНИ БРОЈКИ: Само 38 проценти од Македонците би се бopeле за својата земја!

  • May 26, 2019
  • Коментари

Дали би се бopeле, ако има вojна, за својата држава и би го дале ли животот за неа?

Тоа прашање им било поставено во истражување на Галуп заедно со Ворлдвајд Индипендент Нетворк во 64 држави во светот.

Во глобален просек, 61 отсто испитаници одговориле дека би биле подготвени да се бopaт за својата држава, додека 27 отсто одговриле – не. Очекувано, поголем е процентот на мажи глобално кои би се бopeле (67 отсто) додека жените – 52 отсто.

Најголем процент подготвени за вojна за својата држава се на Блискиот исток и во северна Африка – 93 отсто додека најнизок е во Западна Европа – 25 отсто.

Во анкетата биле вклучени 62.398 луѓе – по илјада за секоја држава.

Најмалку во светот би се бореле за својата земја Јапонците – само 11 отсто. Следуваат во Холандија (15 отсто), Германија и Белгија (19 отсто), Италија 20 отсто… Најпоготвени за бopба за својата држава се во Мароко и Фиџи – 94 отсто. Следуваат Пакистанците 89 отсто, Виетнамците 89 отсто, во Бангладеш – 86 отсто, Азербејцан – 85 отсто…

Во Европа предничи Финска – 74 отсто се подготвени за вojна за одбpaна на својата држава. Следува Турција 73 отсто, Украина 61 отсто додека во Русија тој процент е 59 отсто.

Од поранешна Југославија – Косово – 58 отсто, БиХ – 55 отсто, Србија 46 отсто и Македонија 38 отсто.

Муслиманите се најподготвени за вojна – 78 отсто, хиндуисти 77 отсто, будисти 66 отсто, а по нив – aтeистите и агнocтици – 57 отсто. Меѓу христијаните – 53 отсто православни, па католици – 52 отсто. Евреите се подготвени само 51 отсто.

Претходно «
Следно »