October 27, 2021, 5:33 am

Работниците од 3aпаден Балкан повторно ќе можат да работат во Германија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Работниците од Западен Балкан, после паузата поради пандемијата од Ковид 19, повторно можат дансе пријават за работа во Германија.

Како што потврди Доминик Ерентраут, заменик на главниот портпарол на Сојузното министерство за работа и социјална заштита на Германија, од 4. јули практично ги укинаа сите ограничувања, и кога е во прашање Правилото за Западен Балкан и другите програми за запослување на работниците од региониот во таа земја.

„Новинаво правилата е што е воведено ограничување кое ги опфаќа БИХ, Албанија, Косово, Црна Гора, С.Македонија и Србија“.
Германија, големо внимание посветува на иницијативата за „малиот Шенген“, со кој се посакува да се задржат работниците во регионот и да се создаде заедничи пазар, со што регионот дополнително полесно ќе се интегрира во ЕУ.

Latest News

(Видео) Пентагон алapмира: ИСИС-К е потполно способна да ги нaпaднe САД во рок од 6-12 месеци

ИСИС-К и Ал Каеда би можеле да имаат способност да нападнат американски цели за „6-12 месеци“ - изјави Колин...

More Articles Like This