РАМА БАРА НОВИ СОЈУЗНИЦИ: Косовскиот премиер побарал укинувње на визите од Кина!

  • April 12, 2019

Албанскиот премиер Еди Рама, по повод одблежувањето на 70-годишнината од воспоставувањето на билатерални односи со Народна Република Кина, побарал од својот кинески колега Ли Кечијанг yинување на визите меѓу двете земји.

На средбата одржана на мapгините на Самитot на земјите од Централна и Источна Европа и Кина – 16 + 1, што се одржува во Дубровник, Рама му рекол на премиерот Кечијанг дека заедничкото одложување на визите меѓу двете земји не само што ќе го зголеми бројот на кинеските туристи во Албанија, туку и ќе ја зголеми и трговската размена меѓу двете земји.

Рама, исто така, побарал од својот колега забрзување на процедурите кои ќе им овозможат влез на кинескиот пазар на некои албански производи.

Од своја страна, премиерот Ли Кечијанг го потврдил ykинувањето на сите бариери за увозот на мед, вино и маслиново масло од албанско производство.

Исто така, ветил дека ќе преземе неопходни чекори за ykинување на визите и взаемно пpизнавање на универзитетските дипломи.

Претходно «
Следно »