РАСПУШТЕН УКРАИНСКИОТ ПАРЛАМЕНТ: Новиот претседател распиша предвремени избори!

  • May 23, 2019

Указот на новиот претседател на Украина, Владимир Зеленски за распуштањето на Врховното собрание стапи на сила откако беше објавен во службениот весник на земјата.

Распуштањето подразбира одржување на предвремени избори кои се планира да бидат одржани на 21 јули 2019 година, како што се вели во текстот на указот.

Владата на Украина има обврска да обезбеди средства за финансирање на предвремените избори.

Украинскиот лидер ја обелодени својата намера за распишување на предвремени избори уште на денот на инаугурацијата која беше одржана на 20ти мај.

Наредните редовни избори требаше да се одржат во октомври, но со указот на претседателот на пратениците имостануваат само два месеци во моменталниот состав.

Претходно «
Следно »