Расте бројот на разводите во Македонија

  • December 24, 2018

Возраста од 25 до 29 години кај мажите и од 20 до 24 години кај жените доминира во склучените бракови во Македонија во 2017-та, кои бележат раст од 4,4 отсто во однос на една година претходно и бројот изнесува 13.781.

Најмногу бракови склучиле Македонците – 7.291, потоа меѓу Албанците (4.878), па Турците (489) и следуваат Ромите (463), Србите (110), Бошњаците (108) и Власите (9).

Забележано е зголемување на разводите од 0.5 отсто во споредба со претходната година и изнесува 1.994 разведени бракови, а според возраста најмногу се случиле во старосната група од 30 до 34 години.

Претходно «
Следно »