РЕДОК ФЕНОМЕН: Во Долината на cмpттa,изненадно се појавило огромно езеро!

  • March 18, 2019

Кога во најсувиот дел од планетава ќе се појави езеро,таквата појава делува како феномен. Иако се ретки, таквите појави не се невозможни и необјасниви.
Во едно од најсувите и најжешките места на планетата, во Долината на cмpттa во Калифорнија, се појави езеро. После дождот кои паѓал со недели, бури и поплави се појави прилично голема површина на вода.
На тоа место, се најде фотограф, чија задача била да донесе слики на сливот Badwater, најниската точка на Северна Америка.

“Нереално е да пронајдете толку вода на најсувото место во светот”, рече Елиот МекГуен, фотограф за SFGate. “Никаде не успеав да стигнам до сливот на Bedwater, но, секако, фотографиите што ги донесов се оригинал.”

Националниот парк “Долина на cмpттa” води евиденција за највисоките температури на Земјата: 56,7 ° C измерена на 10 јули 1913 година во населениот град Фернис Крик (Фурнас Крик). Ова место, исто така, има рекорд со најтопла површина на земјата: 93,9 ° C измерена на 15 јули 1972 година. Најтоплиот месец бил прогласен јули 2018 година, кога, овде, просечната дневна и ноќна температура беше 42,3 ° C, што го направи ова место најсушно на планетата.

Пустинската земја е толку исушена што речиси не ја апсорбира водата, што ги објаснува краткорочните феномени на поплавите, дури и ако дождот паѓа директно над нив.

“Солите на пустинската земја се суви и компактни – како кога истурате вода на бетонска површина”, објаснува метеорологот Тод Лерикос.

Точната големина на формираното езеро не е позната, но официјални лица од Националниот парк објавија должина од околу 16 км веднаш после врнежите.

И покрај името, долината на cмpттa не е бeзживoтнo место. Големи овци, којоти, кенгуру-стаорци, зајаци и желки ја избрале оваа земја како живеалиште. Уникатен пејзаж – долината на надморска височина под нивото на морето, опкружена со планини, на чии врвови снегот не е невообичаено појава, повремено украсени со цветни цвеќе – појавата е позната како супер цветање.
Видете ја Цветната пустина: исклучително редок феномен на најстутното место на Земјата.
Ако имате доволно среќа,можеби ќе забележите и луѓе.

Претходно «
Следно »