РУСИТЕ ЌЕ ВЛЕГУВААТ ВО ТУРЦИЈА: Ако има потреб Турција ќе ја отстапи Инџирлик на Русија наместо на САД!

  • August 21, 2016

Француските медиуми наведуваат дека Јилдерим изјавил дека на Русија оваа база не и е потребна бидејќи веќе има две бази во Сирија.
incirlik_baza
Одговарајќи на прашањето на еден од новинарите, премиерот наведе дека руската страна не се обратила со барање да ја користи базата Инџирлик, на југот од Турција, јавија руските медиуми.

-Таа информација не е точна, но доколку биде неопходно, базата Инџирлик може да се користи, наведе Јилдирим, и додаде дека верува дека на Русија не и е потребно користењето на оваа база.

-Турција ја отвори базата Инџирлик заради борбата против терористите од ДАЕШ. Неа ја користат САД и Катар. Другите земји, исто така, можат да побараат да ја користат оваа авио-база, во која сега делуваат и Германците. Што се однесува до Русија, немавме такво обраќање. Мислам дека и нема потреба за такво нешто, затоа што постојат две бази во Сирија на оддалеченост помала од 150 километри. Заради тоа на тие соопштенија не треба да им се верува, објасни Јилдирим.

Авио-базата Инџирлик ја користат воздухопловните сили на САД и Турција, а нејзината работа е регулирана со Спогодбата за воена и економска соработка меѓу двете земји, наведуваат руските медиуми.

Претходно «
Следно »