РУСИЈА ПОВТОРНО ГИ ЗАСИЛУВА АКТИВНОСТИТЕ ВО СИРИЈА: Со враќањето на прославениот генерал, Русија вовдува ред во Сирија

  • February 20, 2018
  • Коментари

Главниот командант на воздушно-космичките сили на Русија генералот Сергеј Суровкин може одново да дојде на чело на руската воена група во Сирија која ја командуваше во периодот јуни-декември 2017. година


Според изворите, во случај Суровкин да биде испратен во Сирија, неговата должност на главен командант на Воздушно-космичките сили привремено ќе ја обавува еден од неговите заменици.

Руските медиуми тврдат дека токму под команда на Сурувкин руските трупи во Сирија, во соработка со сириските вооружени сили, постигнаа максимален успех во борбата против меѓународниот тероризам, речиси во потполност уништувајќи ги нивните упоришта во арапската република.

Во овој момент руските сили во Сирија ги командува генералот-полковник Александар Журављов кој во ноември 2017. година дојде на чело на источниот воен округ наместо Суровкин. Журављов во 2017. година ја командуваше групата на вооружените сили на Русија во Сирија.

Претходно «
Следно »