РУСИЈА СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ПРОВОКАЦИИТЕ НА НАТО: Русија ја зајакнува западната граница со 70 воени единици

  • July 24, 2018
  • Коментари

Повеќе од 70 нови единици се формирани од 2016 година во Западната воена, изјави рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу на средбата со Колегиумот на Министерството за одбрана.

“Ситуацијата во западната стратешка насока бара континуирано подобрување на борбената структура на силите и нивните касарни. За таа цел, од 2016 година се формирани повеќе од 70 воени единици, вклучувајќи две дивизии и три бригади “, рече Шоигу.

Како што рече, нивното распоредување се гради потребната инфраструктура, а до крајот на годината се планира повеќе од 350 објекти да се стават во функција.

“Во воената област се испорачани околу 5.000 парчиња ново и модернизирано оружје и воена опрема, која ќе дозволи да се зголеми модернизација со современо оружје од 39 на 54 проценти”, рече тој.

Министерот изрази надеж дека Самитот Русија-САД ќе даде поттик за посилна воена соработка со Вашингтон и земјите од НАТО.

“Се продолжува јакнењето на контингентот на НАТО надвор од регионалните држави во Источна Европа. Од 2014 година, нивниот број е зголемен од 2 на 15 илјади војници “, рече Шојгу, додавајќи дека бројот на воени вежби е зголемен. Од почетокот на годината беа спроведени повеќе од 100 воени вежби во кои учествуваа 80 илјади луѓе.

Тој рече дека со помош на САД во Европа се отворени 5 центри за сајбер-операции – во Финска, Естонија, Полска, Германија и Франција.

“Реинтеграцијата во структурата на НАТО на Финска и Шведска е причина за загриженост”, рече тој.

“Таквите чекори од страна на западните колеги доведоа до уништување на постојниот безбедносен систем во светот, создавајќи поголема недоверба, барајќи од нас да преземеме реципрочни мерки”, заклучи Шојгу.

Претходно «
Следно »