РУСКИОТ ПАТРИЈАРХ КОЈ ОДБИ ДА СЛЕТА ВО БЕЛГРАД: Наместо тоа, слета во Охрид, клекна и ја бакна „Светата словенска земја!“

  • October 5, 2016
  • Коментари

Кога своевремено Српската Православна Црква го поканила Рускиот Патријарх Алексеј Први, тој одбил да слета во Белград, слетал во Охрид

dositej_aleksej

На 25 мај 1962 година прво што сторил по слетувањето на аеродромот во Охрид, Рускиот Патријарх Алексеј Први клекнал, ја бакнал земјата и рекол “Дојдов во вториот словенски Ерусалим!“ Потоа, на света архиерејска литургија во македонската црква “Света Богородица Каменско“ во Охрид, заедно чиноначалствувале тројцата поглавари: Рускиот Патријарх Алексеј Први, Српскиот Патријарх Герман и Македонскиот Архиепископ Доситеј.

Инаку во православната јавност во Русија, Охрид се доживува во вистинското светло. Како свето место, од каде што потекнува нивниот јазик, религија и култура.

Претходно «
Следно »