October 29, 2020, 11:43 am

Само во „Аџибадем Систина“: За прв пат во Македонија нов ПЕТ/КТ Discovery IQ апарат

Поврзано

Pизиkoт e мнoгy пoмaл зa пpeнecyвaњe нa кopoнaвиpycoт вo aвиoн, oткoлкy вo мapкeт и pecтopaн

Ризикот да заболите од коронавирус во авион е многу помал отколку во продавниците или рестораните, објавија во вторникот експертите...

Hoво иcтpaжyвaњe: 3aгaдyвaњeтo на вoздyхoт мoжe дa јa згoлeми cmpтнocтa oд Koвид-19 зa 15%

Зголемената изложеност на загаден воздух може да доведе до зголемување на ризикот од смрт од КОВИД-19 за околу 15%,...

Нayчнo дoкaжyвaњe: 3aгaдeниoт вoздyх мoжe дa ja згoлeми cmpтнocтa oд Koвид-19

Долгорочното изложување на загаден воздух може да доведе до зголемување на ризикот од смрт од ковид-19 во светот и...
- Advertisement -

ПЕТ Центарот во „Аџибадем Систина“ располага со ПЕТ/КТ Discovery IQ апарат. Нова најсовремена ПЕТ/КТ камера од производителот GE. Се работи за интелигентен апарат од серијата Discovery во кој се интегрирани најсовремени софтверски решенија и протоколи, најсовремениот QClear систем за квантификација и со моќен хардвер. Со прекрасен дизајн и врвни перформанси не само во добивање квалитетна слика со помала доза, туку и одлична точна квантификација. Ефикасен, со нова ПЕТ детекторска технологија која го намалува времето на скенирање и количината на доза на радиофармацевтик на половина, што навистина прави разлика од другите ПЕТ-апарати. Се добива поквалитетна слика со точни квантитативни информации. Направен со детектор со три прстени, со можност за нивна надградба и со поголема покриеност на аксијалното видно поле. На овој начин можат да се видат и лезии со помали димензии.

Оваа иновативна детекторска технологија е поврзана со 32-слајсен КТ-систем дизајниран да ги задоволи рутинските потреби на снимање. Неговите одлични перформанси обезбедуваат квалитетна слика и во регии како рамена, колкови, области со метал и кај поголеми пациенти. Покрај тоа, напредната КТ-реконструкција ја намалува дозата на X зрачење и за 20x, а 0.5 сек. брзината на вртење во комбинација со 20 мм покриеност, овозможува брзи испитувања со пократко задржување на здивот. Покрај тоа Discovery IQ овозможува и избор на ниски kV што овозможува скенирање на мали пациенти на 80kV. Со новата QClear технологија сега се можни конзистентни и точни мерење на SUV, што е многу важно во следење на ефектот на терапијата. QClear обезбедува не само 2x подобрување во точноста на ПЕТ квантификацијата, туку и до 2x подобрување во квалитетот на сликата.

Повеќе комфор, помала доза и пократко време на снимање

ПЕТ/КТ Discovery IQ апаратот е комфорен за пациентот, со можност за промена на две маси – маса за стандардно ПЕТ/КТ снимање (од средина на главата до средина на натколениците) и долга маса за снимање на целото тело (од глава до петици). Масите издржуваат тежина до 227кг, а отворот на прстенот е широк 70 см, со што е овозможено скенирање и на угоени пациенти. Снимањето на ПЕТ/КТ апаратот е безбедно, безболно, а зрачењето е минимално. Самиот радиофармацевтски препарат и ПЕТ/КТ апаратот немаат нeгативни нeсакани ефeкти, а единствена koнтраиндикација за изведување на ова испитување е периодот на бременост. По потреба се овозможува и снимање со анeстезија.

Овој апарат овозможува скратување на дозата на радиофармацевтик за 30 до 50%, скратување на времето на сликање за 40 до 50%, со што се намалува озрачувањето и на пациентите и на персоналот кој работи, а секако се скратува и процедурата на изведување, што е значајно особено за тешките пациенти и за пациенти кои се клаустрофобични. Значи, едно сликање на целото тело со овој апарат не е подолго од 15 до 20 мин. Резултатите се добиваат за 48 часа.

Latest News

Ако се собepeте повеќе од 4-ца после 22 часот ќе си платите 500 евра kaзна

Со измените на Законот за заштита на населението од заразни болести усвоени синоќа од Собранието, забрането е групирање на...

Од оваа „пomoш“ од 6.000 денари јавно се огpaдуваме, пopaчаа музичapите

Одлуката за помош во вид на платежна картичка од 6.000 денари за естрадните уметници и останатите музичари коишто не остваруваат приходи во сите изминати...

50 евра kaзна ако додека се чека резултат од Koвид тест, нe ce ceди во изолациja

Казна од 50 евра ќе добие секој кој не седи во самоизолација додека го чека резултатот од ковид-тестот, предвидува Законот за заштита на населението...

Tpaгeдиja во Пешкопеја: Вo нecpeќa вo pyдник зaгинaa тpoјцa рyдapи

Во рудникот Балгјај кај Селиште, Пешкопеја, животот го загубија двајца рудари и еден инжињер. Нивните безживотни тела се извлечени утрово, по 48 часа, од последниот...

Германија дeпopтиpaшe 20 мaкeдoнcки дpжaвjaни co aвиoн

60 лица вчера беа депортирани од Германија со лет од аеродромот Баден кон Белград. Воздухопловот кој превезувал 40 лица од Србија и 20 лица...

More Articles Like This