САМО КАЈ НАС ДА НЕ МУ ТЕКНЕ НА НЕКОЈ:Музички автопат ги ,,полудува“мештаните

  • April 12, 2018

Ако се возитепо автопатот кој поминува покрај оландското село   Јелсум, да не се изненадите ако слушнете дека патот свири.

 

 

Новитет, смислен како начин за патувањето преку монотоната рамнина да го направи поживо, така што на патот се поставени попречни прагови. Мелодијата настанува кога со точковите на автомобилот ќе се поминат праговите настануваат тактички вибрации. Кога возилото се движи со дозволената брзина од 60 километара на час, на патот беспрекорно свири химната на холанската покраина Фризиј-северен регион на Холандија кој има посебен јазик и култура.

Меѓутоа, мелодијата е гласна и ако се има предвид фактот дека звукот патува преку воздухот, локалните жители велат дека музичкиот пат им создава бескрајна какофонија која ги држи будни по цела ноќ.

„Минатата сабота навечер таксисти возеа од Леуварден до Стиjенс и назад , со намера да поминат преку праговите што е можно побрзо, така цела вечер слушавме убрзана химна“, изјавува мештанката  Риа Јансма. Истатата мелодија долго време да ја слушате постојано ќе ве полуди.

Претходно «
Следно »