СВЕТЛИНА ЗАРОБЕНА ВО КУТИЈА: Руски научници развија уникатна “стапица за светлоста”

Поврзано

Уште една пpecyда пpoтив Гугл поради лaжнo информирање на корисниците за прибирање на податоци

Австралискиот сојузен суд утврди дека „Гугл“ ги довел во заблуда корисниците со информациите за употреба на личните податоци собрани...

Aндpoид пpoблeми: He ви paбoтaт aпликaциитe нa мoбилниoт? – oвa e peшeниeтo

Многу корисници на Андроид телефоните вчера и денеска забележаа дека дел од нивните апликации не работат. Гмеил, Вибер, Амазон, Ватс...

Јапонскиот гигант Тојота го пpekина производството во Чешка

Јапонскиот производител на автомобили „Тојота“ на 14 дена ќе го прекине производството во фабриката во близина на чешкиот град...
- Advertisement -

Со седиште во Националниот истражувачки нуклеарен универзитет MEPhI, истражувачки тим предводен од проф. Јури Ракович развил подесувачки микро-резонатор за хибридни енергетски состојби помеѓу светлината и материјата користејќи ја светлината за контрола на хемиските и биолошките својства на молекулите.


Микрорезонаторот е стапица за две огледала за светлината, при што огледалата се свртени едно кон друго на раздалечина од неколку стотици нанометри. Квантната светлина зафатена во стапицата ќе формира локализирана состојба на електромагнетен бран. Со менување на формата и големината на резонаторот, операторите можат да ја контролираат просторна распределба на бранот, како и времетраењето на животот на фотонот во резонаторот.

Новиот пронајдок овозможува контрола на хемиските и биолошките својства на молекулите со помош на светлината. Практичното значење на ова истражување во голема мера се должи на единственоста на произлезената конструкција. Микрорезонаторот може да послужи како основа за новата генерација на инструменти кои можат да се користат во биолошкои хемиско својсто, како и за контрола на брзината на хемиските реакции и ефикасноста на трансфер на енергија.

Latest News

Затоа паѓаат бројките: Затворени пунктовите за тeстирање бидејќи немаат тeстови

Од средата затворени се три пунктови за брзо тестирање на коронавирус во поликлиниките низ Скопје. Причината за ваквата одлука...

More Articles Like This