Светскиот Македонски Конгрес разочарани од елементарното непознавање на уставното уредување од страна на премиерот Заев

Поврзано

Нa едно избирачко место ќе биде продолжено гласањето поради прекини

Државната изборна комисија објави дека на избирачкото место во селото Лојане, каде имаше прекин на гласањето поради проблеми со...

Помалку од два часа до затварањето на гласачките кутии

Останаа уште неполни два часа за остварување на правото на глас на овие парламентарни избори. За разлика од сите...

Во штипскиот регион најголема излезност има во Пробиштип

Најголема излезност во штипскиот регион има во општината Пробиштип, каде што излезноста до 17 часот е 50,82 отсто. Претседателот...
- Advertisement -

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) изразува разочарување од елементарното непознавање на уставното уредување на Македонија од страна на премиерот Зоран Заев, кој за време на посетата на Србија на 21 ноември, на прес конференцијата во Белград заедно со српскиот премиер Ана Брњариќ, изјави дека “Српскиот народ што живее во Република Македонија, е дел од конститутивните народи наброени во Уставот на Република Македонија“ и дека “Во Статутот на Војводина Македонците се воведени како конститутивен народ.“

СМК го потсетува премиерот Зоран Заев дека ниту Српскиот народ е конститутивен народ во Македонија, ниту во Македонија живеат повеќе конститутивни народи, како што ни Македонците, заедно со другите национални малцинства не се конститутивен народ во Војводина, туку рамноправни во правата и должностите со припадниците на Српскиот народ.

СМК укажува дека Македонија не е (кон)федерација од повеќе народи, туку унитарна држава во којашто се обезбедува еднаквост пред Уставот и законите за сите. Контитутивен народ во Македонија е само Македонскиот народ и затоа “на целата територија во Република Македонија и во нејзините меѓународни односи службен јазик е само Македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.“ Делот од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите, спомнати во преамбулата на Уставот се уставна категорија, но воопшто не се конститутивни народи во Република Македонија!

4 КОМЕНТАРИ

Latest News

Нa едно избирачко место ќе биде продолжено гласањето поради прекини

Државната изборна комисија објави дека на избирачкото место во селото Лојане, каде имаше прекин на гласањето поради проблеми со...

ОБСЕ нема да ги набљудува претседателските избори во Белорусија

ОБСЕ соопштија денеска дека нема да испратат набљудувачи во Белорусија следниот месец поради тоа што не е испратена навреме покана. Тие додаваат дека се...

Помалку од два часа до затварањето на гласачките кутии

Останаа уште неполни два часа за остварување на правото на глас на овие парламентарни избори. За разлика од сите досегашни избори денеска Македонија гласа...

САД – Визни рecтpикции за работниците во кинеските технолошки компании

САД ќе воведат визни рестрикции за одредени врабтени во кинеските технолошки компании кои ги кршѓат човековите права, соопшти денеска Стејт департментот. Визните рестрикции ќе се...

Во штипскиот регион најголема излезност има во Пробиштип

Најголема излезност во штипскиот регион има во општината Пробиштип, каде што излезноста до 17 часот е 50,82 отсто. Претседателот на Општинската изборна комисија во...

More Articles Like This