Св. Трифун иако живеел само 21 година, имал исклучително интересен живот

Поврзано

На 18 години беше подложен на мачење за верата, денес го славиме Светиот мaченик Јулијан Тарсиски

Од благородно, сенаторско потекло; живееше во Тарс Киликиски, поcтрада во времето на Диоклецијан. Иако имаше само осумнаесет години кога...

Пpeпoдoбeн Наум Охридски Чудотворец

Ученик на Светите Методиј и Кирил и еден од Петточислениците коишто најревносно соработуваа со овие словенски апостоли. Свети Наум...

Пpeпoдoбeн Паисиј Велики

Мисирец по раѓање и јазик. После едно видение во сон, мајка му го заветуваше да Му служи на Бога....

Православните верници, а особено лозарите, секој 14 февруари го одбележуваат верскиот празник Свети Трифун, мaченик и заштитник на лозарите, поради чудата за кои веруваат дека ги направил за време на својот краток живот.

Нема точни податоци околу тоа, од кога во тиквешкиот крај започнало организирано прославување на верскиот празник Свети Трифун. Преданието вели дека оваа традиција има длабоки корени, бидејќи и најстарите тиквешани се сеќаваат, како нивните дедовци и прадедовци го прославувале овој празник.

-Култот на почитување на свети Трифун од јужните предели на Јадранското Море е пренесен во Јужна Италија и Сицилија, а во Котор се чуваат и дел од неговите мошти. Иако живеел само 21 година, Трифун имал исклучително интересен живот. Уште како дете, според житието, Бог благословил во него да се всели Светиот дух и да го обдари со чудотворство и му успевало да помогне со својата способност во лекување најразлични болести, а имал и моќ од луѓето да ги истерува демоните.

Нему му се припишува дека направил многу чуда. Едно од тие чуда било поврзано со убавата принцеза Гордијана. Настанот се случил кога со Римското царство управувал нејзиниот татко Гордијан, за МИА раскажа Томе Крстевски, етнолог во кавадаречкиот музеј.

Принцезата имала сериозен духовен проблем, па се сметало дека во неа влегол ѓаволот и постојано ја измачувал. За своето дело Трифун бил богато награден од царот, но тој целото богатство им го подарил на сиромашните, а самиот и понатаму продолжил да живее скромно и да работи на лекување на болните.

Во времето на владеењето на императорот Декиј, наречен мач ител, бидејќи жес токо ги пр огонувал христијаните, бил уап сен и младиот Трифун.

-Бил подложен на жесто ки измач увања, со цел да се откаже од неговата верба кон Бога. Откако мач ителите не успеале во тоа, во 250 година му ја отс екле главата. Византискиот цар Јустiнијан кој бил роден во Македонија, на маче никот Трифун му изградил црква во Цариград, со што уште повеќе го зголемил култот кон светителот.

Закројувањето на винови лози на овој празник, се врши и во црковни и манастирски имоти во Тиквешијата. Се верува дека сите оние кои ќе земат гранчиња од пресечените лозови прачки и ги однесат во своите лозја, ќе имаат среќа и бериќетен род во текот на претстојната година.

-Во Македонија денот посветен на свети Трифун, кога симболично се закројуваат винови лози, спаѓа во поголемите православни празници. Свети Трифун, покрај на лозјата и градините, се смета и за заштитник на меанџиите.

Актуелно

(Видео)Техничкиот министер за земјоделство качен на коњ вршеше проверка на шумскиот фонд

Ден со Цветан Трипуновски, во инспекција низ Огражден, проверка на шумскиот фонд и лов на потенцијална дрвосеча. https://www.facebook.com/iNFOMAX.mk/videos/745665222864670/

Во живо: Христијан Мицкоски на средба со жителите на Прилеп

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите на Прилеп. Cледете во живо: https://www.facebook.com/iNFOMAX.mk/videos/360493781586587/

Во живо: Христијан Мицкоски на средба со жителите на Крушево

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите од Крушево. Неговото обраќање во живо можете да го...

(Во живo) Христијан Мицкоски на сpeдбa со жителите на општина Кpивoгaштaни

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Република Македонија, попладнево е на средба со жителите од општина Кривогаштани. Неговото обраќање може да го следите...

ВМРО-ДПМНЕ убедливо победува на 15 јули, Заев губи и во Муртино

ВМРО-ДПМНЕ победува на 15 јули ова го покажува најновата анкета на почитувана американска агенција за мерење на јавното мислење . Анкетите по изборни единици...

Повеќе вести