СЕБАСТИЈАН КУРЦ НЕМОЌЕН ПРОТИВ НАЦИСТИТЕ ВО АВСТРИЈА: Австрискиот канцелар призна дека е беспомошен во врска со “најголемиот собир на фашисти”

  • April 27, 2018
  • Коментари

Планираниот екстремно десничарски митинг во Блајбург за одбележување на масакрот на илјадници нацистички хрватски војници од страна на југословенските партизани е само обид да се прикажат фашистички симболи, рекоа тројца пратеници.

Австрискиот канцелар Себастијан Курц рече дека е немоќен да го спречи претстојниот собир.

“Настанот што се одржува е настан организиран од (хрватската) црква”, изјави Курц пред годишниот собир на 12 мај во Блејбург, мал град во јужната австриска држава Каринтија, близу границата со Словенија.

“Тоа значи дека не е ниту одлуката на сојузната влада, ниту на премиерот на државата (Каринтија) и неговата администрација дали да се случи овој настан”, додаде тој.

Членовите на Европскиот парламент Отмар Карас од владејачката Австриска народна партија, Јозеф Вајденхолер од опозициската Социјалдемократска партија на Австрија и Ангелика Млинар од опозициската Нова Австрија и Либералниот форум, изјавија за новинарите во Виена дека комеморацијата во Блајбург не треба да се користи како платформа за екстремистите да го пофалат фашистичкото усташко движење на Втората светска војна и да ги прикажат своите симболи.
Тие рекоа дека усташките симболи се забранети во Хрватска, но не и во Австрија, и повика на закон на ниво на ЕУ што ќе ги забрани сите нацистички и фашистички симболи.

Австрискиот Центар за документација на австрискиот отпор , архивски центар специјализиран за на нацизмот и нео-нацизмот, го нарече Блајбург “најголемиот фашистички собир во Европа”.

Претстојниот митинг е посветен на комеморација на убиствата на симпатизерите на хрватскиот усташки режим и на другите од рацете на југословенските партизани во 1945 година во и околу Блајбург.

Според различни проценки, меѓу неколку стотици и десетици илјади Усташи биле убиени.

Организацијата, која се занимава со истражувања на отпорот и прогонот од 1934 до 1945 година, егзил, нацистички злосторства и десничарски екстремизам по 1945 година, ја критикуваше претстојната комеморација на настаните од Блајбург како “најголем фашистички собир во Европа”.

За време на Втората светска војна, припадниците на хрватските усташи, сојузници со нацистичка Германија, убија десетици илјади етнички Срби, Евреи, Роми и хрватски антифашисти во логорот во Јасеновац.

Усташко-хрватското револуционерно движење – беше фашистичка, расистичка и ултранационалистичка организација активна, во нејзината оригинална форма, помеѓу 1929 и 1945 година.

Во април 1941 година, беше назначена да владее на дел од нацистички окупираната Југославија како Независна држава Хрватска, која е опишана како италијанско-германски квази-протекторат и како квислиншка држава на нацистичка Германија.

Претходно «
Следно »