October 24, 2021, 6:26 am

Седиме на темпиpaна бomба: Економистите на Дојче банк со стpaвично пpeдупредување за декадата на инфлациja

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Понатамошното игнорирање на инфлацијата ќе ја одведе глобалната економија до голема криза, се вели во последниот извештај издаден од економисти на Дојче банк, кои вперуваат прст кон американската политика за печатење пари.

Најголемиот германски заемодавател предупреди дека невидените нивоа на готовина се инјектираат во економијата, додека стравувањата од инфлација се отфрлаат, ова ќе доведат до огромна економска несреќа, ако не во скоро време, тогаш во 2023 година и понатаму.

Извештајот укажува дека монетарниот стимул на САД „одзема здив“ и наводно, може да се спореди со оној забележан за време Втората светска војна.

„Тогаш, дефицитите на САД изнесуваше помеѓу 15-30% за четири години. Иако постојат многу значајни разлики помеѓу пандемијата и Втората светска војна, ќе забележиме дека годишната инфлација била 8,4%, 14,6% и 7,7% во 1946, 1947 и 1948 година, откако економијата се нормализира и се ослободи засилената побарувачка “, забележува Дојче банка

Експертите предвидуваат ужасни ефекти од новата рамка на Федералните резерви која поддржува толерирање на повисока инфлација во корист на целосно закрепнување на економијата на земјата по локдаунот предизвикана од пандемијата на Ковид-19.

„Последица на доцнењето ќе биде поголемо нарушување на економската и финансиската активност отколку што би било случај Федералната банка на САД конечно да постапи“, напишаа економистите на Дојче банк во првиот извештај од новата серија, насловен „Инфлација: дефинирачка макро приказна за оваа декада “.

„За возврат, ова може да создаде значителна рецесија и да предизвика ланец на финансиски проблеми низ целиот свет, особено на пазарите во развој“, се додава во извештајот.

Според аналитичарите на банката, занемарувањето на инфлацијата ги остава глобалните економии „да седат на темпирана бомба“.

Latest News

Обама до Меркел: „Целиот свет ви должи голема благодарност“

Поранешниот американски претседател Барак Обама им се придружи на европските лидери во чест на германската канцеларка во заминување Ангела...

More Articles Like This