СЕРГЕЈ НЕ СМЕЕЛ ДА КОРИСТИ ФОТОГРАФИИ ОД СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ: Ќе понесат ли одговорност Варошлија и Боки 13?

  • January 24, 2019

Водителот и моден критичар Сергеј Варошлија го прекршил членот 61 став 1 алинеја 1 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, констатира Агенцијата за медиумите. Членот се однесува на: негување и развој на хуманите и моралните вредности на човекот и заштита на приватноста и достоинството на личноста – пренесе „Република.мк“

До Агенцијата стигнале неколку претставки на лица кои биле предмет на оценка во емисијата на Варошлија. Дел од нив обвинуваат и за говор на омраза, но од таму велат дека претставките по тој основ се неосновани. До Дирекцијата за заштита од лични податоци, пак, стигнале три барања за заштита на личните податоци. Дирекцијата во сите три случаи утврдила повреда на правото на заштита на личните податоци.

Од таму информираат дека на Варошлија му е дадено посебно укажување дека не може да користи фотографии од социјалните мрежи без согласност на лицата кои се наоѓаат на тие фотографии.

На Трговското радиодифузно друштво 1ТВ ДООЕЛ Скопје му беше дадено посебно укажување во насока да ги почитува прописите за заштита на личните податоци во делот на користење на лични податоци во емисијата Студио Мода, особено во делот на користење на фотографии обезбедени преку интернет, односно социјални мрежи, со оглед дека нивната обработка без согласност од субјектот на личните податоци претставува неправична и незаконска обработка на личните податоци според просписите за заштита на личните податоци, велат од Дирекцијата.

Претходно «
Следно »