СЕ БЛИЖИ ДАТУМОТ НА ОТВАРАЊЕ НА НАЈГОЛЕМАТА ИЗЛОЖБА НА ДА ВИНЧИ: Лeгендарните делa на голeмиот Да Винчи

  • October 21, 2019
  • Коментари

Најголемата изложба на делата на Леонардо да Винчи ќе биде отворена во францускиот музеј Лувр по повод 500 години од смртта на уметникот, но иако датумот на отворање се ближи, една работа е под знак прашалник.

Најголемиот настан во светот на уметноста во последниве неколку години привлече големо внимание во јавноста, па на 24-ти октомври на изложбата ќе можат да присуствуваат само оние кои навреме си резервирале карти.

Тоа ќе биде за првпат на едно место да се најдат толкав број на слики, скици и цртежи од ренесансниот гениј. На родната Италија на да Винчи и помогнала Франција во подготовките.

Меѓутоа, уметничкиот свет и понатаму шпекулира дали „Спасиетелот на светот“, наjскапата и најконтроверзна слика на светот ќе се најде на изложбата.

Вредноста на “Спасителот на светот“ вртоглаво пораснала од 1.175 долaри на 450 милиoни.

Сликата, некое време, како што се верува била дел од колекцијата на англискиот крал Чарлс и потоа од историската архива исчезнала кон крајот на 18-от век. Потоа во 19-от век се појавила во збирката на еден британски идустријалист.

Сликата во 1958-та година била продадена во вреднсот од 1.350 милиони долари, а во 2005-та година на аукција во Њу Орлеанс за 1.175 милиони долари. Новите сопственици, Роберт Сајмон и Александар Периш, ја однеле сликата кај Дајана Модестини. Таа ги отстранила сите дополнителни слоеви, по што било утрвредно дека ја насликал Да Винчи.

Претходно «
Следно »