СЕ БУДИ И ЈАПОНИЈА: Прв пат од Втората светска војна, Јапонија активираше 1.500 мариници за брзо делување!

  • April 8, 2018

Јапонија ја активираше својата прва едница маринци од Втората светска војна до денес, што е во спротивност со уставот на земјата, кој забранува војување

На церемонија на островој Кјушу во воената база „Сасебо“ активирани се 1.500 припадници на бригадата за брзо делување (АРБД), пренесе РТ.

Активирањето на маринците е последна одлука во низа, со цел зајакнување на војската, а основна задача на оваа единица е одбрана на оддалечените острови на југозападот на Јапонија.

Новата единица има вкупно 2.100 маринци, но се очекува тој број да биде зголемен на 3.000.

По Втората светска војна, во Уставот на Јапонија донесен е амандман со кој се предвидува забрана за војување, како и одржување на вооружени сили со потенцијал за одбрана.

Името на јапоснката војска е Јапонски сили за самоодбрана.

Јапонскиот премиер Шинзо Абе во март најави дека има намера да направи ревизија на Уставот.

„Крајно време е да се направи уставна ревизија, што е задача уште од основањето на партијата“, истакна Абе.

Порастот на милитаризам во земјата доведе до протести на жителите, кои не се задоволни ниту поради присуството на американската база во Јапонија.

Претходно «
Следно »