СЕ РАСИПАЛ ЌЕНЕФОТ ВО ВСЕЛЕНСКАТА СТАНИЦА: Американците побараа од Русите да го поправат тоалетот на Меѓународната вселенска станица

  • July 3, 2018

Американската вселенска агенција (НАСА) побара од руската космичка корпорација “Енергија” да ја обезбеди потребната помош за замена на некои од компонентите на санитарниот јазол во американскиот сегмент на Меѓународната вселенска станица.

Според НАСА, во 2007 година, Русија купила козметичка санитарна единица од 19 милиони долари по многу неуспешни обиди да си создаде сопствена.

Инсталацијата на санитарниот јазол која траеше една година, по што Американците започнаа да ја користат, но 10 години подоцна, по бројните преговори, Русија понуди да врши услуги за ремонт како и одржување.

Според руската страна, овој договор ќе им овозможи на Русите да одржуваат одредени сегменти во американскиот на американскиот санитарен јазол на Меѓународната вселенска станица во наредните години.

Претходно «
Следно »