October 20, 2021, 9:14 pm

СЗО ја пpekина постапката за одобрување на руската ваkцина

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Прашањето за одобрување на руската вакцина во Светската здравствена организација е суспендирано до нова инспекција во фабриките на производителите, изјави за новинарите заменик -шефот на Пан -американската здравствена организација, Зарбас Барбоса.
Производителите на вакцини мора да потврдат дека местата каде што се произведуваат вакцините се во согласност со стандардите за добра производствена практика … Што се однесува до процесот на одобрување на вакцината „Спутник V“ за итна употреба, овој процес е суспендиран бидејќи при проверка на еден od фабриките не е утврдено дека фабриката работи во согласност со добрата производствена практика“, рече тој.
„Мора да се преземат мерки, да се направат неопходните промени и да се побара нова инспекција … Процесот дотогаш ќе биде прекинат“, додаде заменик -директорот.
Добрата производствена практика е систем кој гарантира производство и контрола на производи во согласност со стандардите за квалитет. Според дефиницијата пронајдена на веб -страницата на СЗО, таа е создадена за да ги минимизира ризиците што го придружуваат фармацевтското производство, што не може да се израмни со тестирање на готовиот производ.

Latest News

Чеда Јовановиќ е дојден во Македонија да му помогне на СДСМ за втор круг

Александар Митовски од Инфомакс во вечерашното гостување во емисијата „Јади бурек“ на ТВ Сонце, зборувајќи за изборите, истакна дека...

More Articles Like This