January 22, 2021, 3:59 pm

Силјановска: Луксуз е да се има пет потпретседатели на Собранието во сиромашна земја како Македонија

Поврзано

Гpyби: Д У И не се мешаше во „Moнcтpyм“, само побаравме повторување на пocтапката

Првиот вицепремиер и министер за политички системи, Артан Груби од ДУИ, не сака да го коментира судскиот процес „Монструм“,...

Paмковните на Гpyби ќе клaтaт вpaта во MBP, УJП, Цapина и Државно пpaвобpaнитeлcтво

Вработените според рамковниот договор, кои со години седеа дома и земаа плата, или поточно 1.349 службеници ќе бидат распоредени...

500 eвра плата дури во 2024 според проекциите на министерството за финансии

Согласно проекциите на Министерството за финансии за растот на платите во наредните 4 години, повеќе од сигурно е дека...
- Advertisement -

Пратеничката Гордана Силјановска Давкова од редовите на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За обнова на Македонија“ денес од Собранието посочи дека луксуз е во Македонија да се има пет потпретседатели во Собранието.

„Прво, не можам, а да не кажам дека предност дадовме на избор на министри, заменици министри, а не на потпретседатели. И вие со право велевте дека сте незаменливи и сега дојде моментот значи да најдеме и замена. А, денеска во 10:30 бевме информирани за оваа точка и тоа мене ми создава деловничка дилема. Што вели Уставот? Уставот вели во членот 61 став 2 – „Организацијата и функционирањето на Собранието се утврдуваат со Уставот и со Деловникот“. Значи нема Собрание? Имаат Британците Парламент, имаат Швеѓаните Закон за Парламент, меѓутоа другите држави парламентарни демократии немаат“, рече Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова посочи дека не треба да има пет потпретседатели Собранието на Република Македонија.

„Единствено што е задолжително според ставот 3 кој што вели – „Еден од потпретседателите се избира од редот на пратениците кои припаѓаат на политичката партија застапена во Собранието, која е најголема опозициона партија“. И затоа јас значи исто така мислам дека не мора да избереме пет потпретседатели. Тоа не е kpшење на законот, туку е спроведување на членот 21 став 2“, нагласи Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова додаде дека таа исто како и другите пратеници од опозициона партија апелира дека во една сиромашна земја е луксуз да се има пет потпретседатели во Собрание.

Latest News

Гpyби: Д У И не се мешаше во „Moнcтpyм“, само побаравме повторување на пocтапката

Првиот вицепремиер и министер за политички системи, Артан Груби од ДУИ, не сака да го коментира судскиот процес „Монструм“,...

More Articles Like This