Синот на Муса Џафери „kpkна“ милион од Град Скопје, и уште милион од други тендери за струја

Поврзано

- Advertisement -
Фирма во сопственост на синовите на Муса Џафери и тетовскиот бизнисмен Азби Ибрахими, „У-Повер“ денес склучила тендер во вредност од 67.500.000 денари, или нешто повеќе од еден милион евра со Град Скопје, според податоците достапни на порталот на Бирото за јавни набавки. Интересно е тоа што тетовската фирма „У Повер“ е соспственост на синот на Муса Џафери, Аријанит Џафери кој пак е партнер со Фитим Ибрахими, син на тетовскиот бизнисмен Азби Ибрахими кој пак е сопственик на градежната компанија „АК Инвест“ која исто така учествува на тендери и е сопственик на две мали хидроцентрали. Откако ги добива потребните лиценци од Регулаторната комисија за енергетика во 2019 година, оваа компанија почнува да се етаблира на пазарот и да добива тендери. Првиот тендер со посериозни суми е тендерот склучен со ЈП Железници во вредност од 600.000 евра. Оваа година, „У Повер“ добила вкупно 162.760.000 денари, или 2.645.528 евра.
Интересно е што тетовската компанија испорачувала струја до АД МЕПСО и ЕЛЕМ, а со струја освен Градот Скопје ги снабдува и општина Битола, Бутел, Гевгелија, Аеродром, Свети Николе. Струја од „У Повер“ купува и дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони, или популарно наречените – економски зони. Од „У-Повер“ велат дека нејзиното формирање е резултат на долгогодишното пријателство меѓу партнерите Џафери и Ибрахими, кои, истакнуваат од таму, се млади, амбициозни и висококвалификувани лица, пренесува Фокус. „Во ова сфера постои само еден фактор за успех, а тоа е ниската цена во продажбата на електричната енергија – вели управителот на друштвото Васко Симовски за „Фокус“, додавајќи дека тоа важи и за комерцијалните клиенти и за јавните претпријатија или државни органи,

Latest News

Отворена нова истpaга пpoтив Гугл поради онлајн рекламирање

Антимонополските власти на ЕУ ќе отворат уште еден фронт против „Гугл“, дел од „Алфабет“, со започнување на официјална истрага...

More Articles Like This