СИНОТ НА ЧЕ ГЕВАРА ГО ПОСЕТИ КРИМ: Синот на револуционерниот Че Гевара го посети Крим и го пофали “големиот” потенцијал

  • April 25, 2018

Ернесто Гевара, најмладиот син на кубанскиот револуционер Че Гевара, кој неодамна ја посетил Москва го пости и Крим, и ги посочи големиот потенцијал на полуостровот и ги критикуваше санкциите на Украина против оние кои патувале во Крим, изразувајќи надеж за обновата на односите меѓу двете нации.

Гевара (53) доби диплома по право во Советскиот Сојуз во 1980-тите. Во моментов, тој е ангажиран во развојот на туристичката индустрија на Куба. Назад во 2010 година, Гевара основаше агенција која е специјализирана за мотоциклистички туризам за да привлече моторџии од целиот свет на островот.

Минатата недела тој присуствуваше на церемонијата на отворање на изложбата “Ернесто Че Гевара, Патот на слободата” во Симферопол, по што патуваше низ полуостровот. Во понеделникот, тој учествуваше како почесен гостин на отворањето на уште една изложба во чест на наследството на татко му во Москва.

“Беше супер интересно! Го посетивме Севастопол и друг градови на Крим, Симферопол … Мислам дека е од витално значење што колку што е можно повеќе луѓе од Русија да дојдат тука и да ги поддржат Кримјаните, бидејќи тоа е навистина руска земја! Сите треба јасно да го сфаќаат тоа. Бидејќи оваа земја има толку голема историја – од античките Грци кои ја откриле оваа земја, јас се заљубив во овие два града што ги посетивме, и двата се прекрасни и полни со убавина “, вели тој.

Гевара, исто така, забележа како Крим има одличен потенцијал за развој и извлече паралели помеѓу полуостровот и Куба.

“Активен живот и брз развој. Ќе видите дека многу ќе се постигне напредок во туризмот … Овде постои огромен потенцијал за развој на висококвалитетен туризам, специјализиран туризам – исто како во Куба каде што развиваме туризам со моторцикли … Интересно е, луѓето тука, исто така, го нарекуваат нивниот полуостров – “Остров на слободата”

Кога беше побарано да коментира за црната листа на украинскиот веб-сајт Миротворец на која тој се најде, сајт кој е познат по откривањето лични информации за луѓе кои се сметаат за “непријатели на Украина”, поради неговата посета на Крим, Гевара ја нарече ситуацијата како бесмислена. Тој рече дека го гледа Крим како дел од Русија и се надева дека односите меѓу двата братски народи ќе се нормализираат.

“Тоа е едноставно идиотизам, според мене, тоа е дел од руската територија и секогаш ќе биде, ништо повеќе. Во основа, тоа е прашањето на руско-украинските односи.” Убеден сум дека ова прашање ќе се реши во иднина, не знам кога, но ќе се реши. Бидејќи она на што сме сведоци сега нема никаква смисла. [Украинските власти] ефикасно ја ставаат својата земја на продажба на странци, САД и било кој кој е подготвен да плати. Во крајна линија, тоа доведува до слабеење на Украина “, истакна тој.

Како заклучок, Гевара ја истакна братската природа на односите меѓу Хавана и Москва и го покани рускиот народ да ја посети Куба за да види како нацијата се обидува да го зачува и да го изгради својот модел на социјализам.

Претходно «
Следно »