October 20, 2020, 3:14 pm

СКАНДАЛ ВО МАКЕДОНСКОТО СУДСТВО: Тортура како пракса во Македонските судови!

Поврзано

Владата ycвои нови мepки: Еве за што станува збор

Сите економски субјекти ќе затвораат во 23 часот, одлучи Владата на денешната седница на која беа прифатени предлозите на...

Петок нepaботен ден за сите граѓани

По повод Денот на македонската револуционерна борба, 23 октомври, ќе биде неработен за сите граѓани на државата согласно Законот...

Одлука на Ченто за окyпиpaнa Македонија

Во 1944 година на 19 септември президумот на АСНОМ носи решение со кое бугарскиот лев и албанскиот лек се...
- Advertisement -

На денешното рочиште за случајот „Тенк“ на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), судијата Добрила Кацарска и покрај обемната медицинска документација, вешачења направено по нејзина наредба коешто ги потврдува сите претходни лекарски мислења, нервозно и со закани кон одбраната на пораншената министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска закажа дополнителни 24 рочишта за истиот предметот или вкупно 29 заедно со претходно закажаните рочишта за јуни и јули.

Рочиштата се закажани и на самиот ден кога според медицинската документација докторите го посоќил какп краен рок за породување, како и во деновите непосредно пред и по тој датум. Единствен период во кој нема рочишта е периодот кога Кацарска ќе го користи годишниот одмор, а тоа е дел од јули и август, кога впрочем сите судии се на колективен одмор.

Самата Кацарска рече дека веќе не признава никакво боледување или медицинска документација. Оцигледно не признава ниту закони. Сите рочишта за случајот „Тенк“ се закажани во период кој се совпаѓа со породилното отсуство кое Јанкулоска го има отворено во согласност со законоѕ. На овој нацин Кацарска не само што со непризнавање на законски гарантираното право на породилно отсуство се става над законот, туку и детето го лишува од правото на нега од мајката гарантирано со сите меѓународни конвенции за пренатална и постнатална грижа и за права на детето.

Предметот „Тенк“, инаку, шо ниту еден законски критериум не може да се смета за итен ниту постои каква и да е друга причина да добие приоритет пред сите останати предмети, вклучително и оние каде што поглем број обвинети се во притвор. Овие предмети се ставени на листата на чекање, само затоа што за предметот „Тенк“ некој оценил дека во најкус можен рок по секоја цена мора да има пресуда.

Latest News

Владата ycвои нови мepки: Еве за што станува збор

Сите економски субјекти ќе затвораат во 23 часот, одлучи Владата на денешната седница на која беа прифатени предлозите на...

Директорка на детска градинка зapaботи kpивична за злoyпотрeба на службената положба

Надворешната канцеларија за kpиминалистички рaботи Делчево поднесе kpивична пријaва против В.Ј.(52) од Македонска Каменица, поради постоење основано cомнение за сторено kpивично дело „злoyпотреба на...

Пoштap пoштa нocи, или нe? Пoштa им ги ykpaл пeнзиитe нa тpoјцa oд Гостиварско

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Гостивар поднесе кривична пријава против Н.И.(59) од с.Лакавица, гостиварско, вработен како поштар во Гостивар, поради постоење основано сомнение за...

Петок нepaботен ден за сите граѓани

По повод Денот на македонската револуционерна борба, 23 октомври, ќе биде неработен за сите граѓани на државата согласно Законот за празници, соопшти Министертвото за...

Затвopeник пpoнајден мpтoв во затвopoт во Шyткa

МВР извести дека во затворот Шутка, било најдено починато 52-годишно лице, а медицинска помош констатирала смрт без траги на насилство. На 19.10.2020 во 06.50 часот...

More Articles Like This