СКАНДАЛ ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗЕМЈОДЕЛИЕ: Нема пари за субвенции, МЗШВ ги peктиpa земјоделците со непостоечки дoлгoви!

  • February 25, 2019

Со години воспоствеата практика на МЗШВ, должничко-доверителските односи помеѓу концесионерите на земјоделско земјиште кои полагаат право на субвенции и МЗШВ, од пред 15 дена почна незаконски да се крши од страна на министерството.

Имено, секој земјоделец што сака својата концесија (за ниви, ораници, пасишта, лозја, води и др.) да ја пребие со парите што му следуваат од субвенциите, од времете о на влаата на Никола Груевски наваму можеше тоа да го направи Со тоа што МЗШВ инсистраше на договор склучен на нотар. Тој рецепт за пребивање што одговараше и на државата (не мора да плаќа суви пари на земјоделците) и на земјоделецот (не мора да мисли на долгот) го презеде и владата на СДСМ и министерот Љупчо Николовски.

Така беше минатата година.

Но сега настана проблем. И покрај задолжувањето од 2-и-пол милијарди евра од страна на министерот Тевдовски и премиерот Заев, во моментов нема пари за субвенции за земјоделците.
Затоа, со писмо закупците (концесионерите) на земјоделско земјиште се повикувани во министерството во Скопје (луѓето оставаат ниви, насади, стока, рибници за да дојдат до Скопје), за да им биде кажано да во рок од 20 дена си го платат закупот за 2017-та, или ќе им биде раскинат договорот за концесија! Земјоделците и фармерите повикувајки се на нотарски заверениот договор прашуваат како е можно државата да не се држи до официјален договор потпшан на нотар?

Службениците од МЗШВ им велат: “што да правиме, пари за субвенции подолго време нема да има во буџетот. Платете си закуп, па ако и кога ќе дојдат парите за субвенции ќе видиме што ќе правиме со договоров“!!!

Овој скандал peжимот на Заев сака да го покрие со aпceњeтo на поранешните успешни министри за земјоделство во владите на ВМРО ДПМНЕ.

Претходно «
Следно »