СКРШЕНА ПОСЛЕДНАТА НИШКА НА ЧАДОРОТ: Италијанскиот премиер Матео Ренци си дава оставка по неуспешниот референдум!

  • December 5, 2016

Дури 58 проценти од Италијанците гласаа против амандманите предложени од технократот Матео Ренци на денешниот референдум, покажуваат последните резултати

mateo_renci

Италијанците гласаа за тоа дали во Уставот треба да се додаде амандман со кој му се одзема дел од одлучувачката моќ на Сенатот со цел да се забрза процесот на донесување на закони предложени од Италијанската Влада.

Претходно, Италијанскиот премиер Матео Ренци вети дека ќе си даде оставка во случај референдумот да биде неуспешен. Помеѓу 54 и 58 проценто од гласачите гласале против намалувањето на моќта на Сенатот, и ги отфрлија предложените реформи, пренесуваат од истражувачкиот центар „Иституто Пиеполи“ за каналот „РаиЊуз24“. Реформите беа поддржани од 42 до 46 проценти од гласачите.

Излесноста на референдумот се движела во рамките од 57 проценти, според проценките на министерството за внатрешни работи на Италија.

Италијанскиот премиер Матео Ренци се сметаше како дел од „чадорот“ кој предизвикува тензии и спроведува мрачно сценарио во Македонија, поддржувајќи го Зоран Заев и Зоран Верушевски. Во делот од Скајп Комуникацијата помеѓу Верушевски и неговиот соработник се споменува и поддршката од одреден премиер, за кој досега се сметаше дека е токму Ренци.

Претходно «
Следно »