СЛИКА ОД ИСТОРИСКИТЕ АРХИВИ: Што пишувале бугарските весници кога телото на Гоце Делчев било вратено во Македонија?

  • August 20, 2018

Во овие моменти е актуелен бугарско македонскиот договор на Заев, како и преписките за чие е Илинденското востание и приказната за заедничката историја

Имено по завршувањето на втората светска војна во Македонија се вратени коските на Гоце Делчев, а за оваа пригода пишуваат и бугарските весници кои велат:

-Мината недела од Софија за Македонија беа испратени коските на големиот македонски револуционер Гоце Делчев, кои од сега натака ќе почиваат во Скопје – главниот град на земјата за која тој го даде својот живот.

Претходно «
Следно »