СЛОВЕНИЈА ЌЕ ГО ЛAНCИРA СВОЈОТ ПРВ САТЕЛИТ: Универзитетот во Марибор и научно-технолошкиот центар Весоље-СИ објавија дека лaнcирaњeтo ќе се одржи на 23 март

  • February 13, 2020
  • Коментари

Првиот словенечки сателит ќе биде лaнcирaн во вселената на 23 март, објавија Универзитетот во Марибор и научно-технолошкиот центар „Весоље-СИ“. Наречен „Трисат и Немо ХД“, тој бил на последниот технички преглед во Брно минатата недела, каде што биле дополнети неговите батерии, имајќи предвид дека лaнcирaњeтo беше одложено за седум месеци.

Сателитетот ќе биде лaнcирaн на рaкeтa „Вега“ од Француска Гвајана, објави словенечката агенција СТА.
Микросателитот „Немо ХД“ е развиен од словенечки инженери, при што 85% од средствата биле добиени од Европската Унија. Тој има тежина од 65 килограми и ќе биде дел од европскиот систем „Коперникус“, а ќе собира свои податоци за потребите на урбанизам, екологија, замјоделство, шумарство и транспорт.
Во развојот на сателитот досега биле вложени 2,3 милиони евра.

Претходно «