СНАЈПЕРСКАТА ПУШКА КОЈА ИМ ПРЕСУДИ НА ТЕРОРИСТИТЕ: МТс-116м, една од најдобрите снајперски пушки кои го свртеа текот на војната во Сирија!

  • February 25, 2018
  • Коментари

Напредокот на Сириската армија против терористите не само што беше поддржано од Руските воздушни удари, туку и со врвно пешадиско оружје од Руско производство, пренесува Росискаја Газета цитирајќи медиумски извештаи.

mts_116m
Најновиот МТс-116М снајпер е забележана како ја користи женската единица на Сириската армија. Единицата во моментот е вклучена во борби во населбите на Дамаск, во близина на општината Џобар.

Оружјето е произведено од Инструмент Дизајн Биро, една од водечките Руски одбрамбени компании во 1997 година.

Според неговите инженери, МТс-116М е дизајниара да убива цели со максимална прецизност за време на специјални анти-терористички операции. За оваа цел, базирана е на МТс-116 7.62мм болт-акција спортска снајперска пушка. Конструкцијата е унапредена за воените барања.
“”Пушката може лесно да биде прилагодена за било кој снајперист. Има подесувачки кундак, место за поставување на образот и подесив ороз”” – велат од компанијата на нивниот сајт.

Пушката може да се користи во сите временски и климатски услови. Има ефективен дострел од преку 700 метри и тежина од 6.5 килограми со празен магацин. Должината на цевката е 66 центиметри.

За пукање во далечина, пушката е опремена со ПОСП 8х42 дурбин. Достапен е и дурбин за ноќно гледање и нишанење. Се користи снајперска муниција со челично јадро. Пушката е супериорна во однос на нејзините претходници МТс-166М и СВД особено во прецизност.

Претходно «
Следно »