СОБРАНИЕТО ИМ ЗАБРАНИ НА ВЕРСКИТЕ ЛИДЕРИ ДА ПРИСУСТВУВААТ НА РАСПРАВАТА ЗА АБОРТУС: Верски лидери се обидоа да упаднат на собраниската дебата за абортусот!

  • March 4, 2019
  • Коментари

Неколку верски лидери се обидоа да присуствуваат на денешната расправа за предлог-законот за абортус, но не им беше дозволено.

Неколку верски лидери се обидоа да дојдат на расправата. Бидејќи не беа поканети од страна на Комисијата за здравство согласно Деловникот, не им беше дозволено да присуствуваат“, напиша пратеникот Павле Богоевски.

Претседателката на Комисијата за здравство Мирсада Емини Асани, откако се споменаа верските заедници заебележа дека сите верски заедници во Македонија искажале интерес за оваа тема.

Почнувајќи од членот 19, амандман 7 од Уставот на Македонија, ние сме секуларна држава. Во сите досегашни пракси на работата на Собранието, се во насока дека не биле поканети верските заедноци, но тие имаат можност да го дадат и да го понудат своето мислење – објасни Асани.
Неофицијално од МПЦ велат дека претседателката на комисијата ги спречила да присуствуваат на расправата иако ова била јавна расправа и во минатото од МПЦ присуствувале на расправи за закони во минатото.

Претходно «
Следно »