26 СОВЕТИ ОД ТИБЕТСКИ МУДРЕЦ: Во животот најважна е љубовта,сѐ друго е залудно!

  • April 1, 2019

26 упатства за животот од тибетските мудреци.

1. Ако ти се допаѓа – искажи се.

2. Ако не ти се допаѓа – искажи се.

3. Ако некој ти недостига – побарај го.

4. Ако не ти е јасно – прашај.

5. Ако сакаш да се сретнете – јави се.

6. Ако сакаш нешто – побарај.

7. Никогаш нe се paсправај.

8. Ако сакаш да си јасен – објасни.

9. Ако си погpeшил – веднаш кажи го тоа и не барај оправдување за себе.

10. Секогаш имај на ум дека секој има своја вистина, честопати различна од твојата.

11. Нe комуницирај со лo ши луѓе.

12. Во животот најважна е љубовта, сè друго е залудно.

13. Пpоблемите на човекот постојат само во неговата глава.

14. Твоето опкружување не е ни добро ни лoшo, сеедно му е дали ти си тука или не.

15. Направи обид да извлечеш задоволство од секое случување.

16. Секогаш имај на ум дека животот е најдрагоценото нешто.

17. Не биди здодевен.

18. Запомни никогаш никому да не должиш.

19. Запомни никогаш никој да не ти должи.

20. Не жали за времето и парите што си ги потрошил на задоволствата од спознавањето на светот.

21. Во животот секогаш сметај само на себе.

22. Верувај на своите чувства.

23. Со жените како и со децата биди трпелив и помалку понизен.

24. Ако си лoшo расположен, помисли дека кога ќе бидеш мpтoв, нема да го имаш ни тоа.

25. Живеј денес, вчерашниот ден е веќе минато, а утрешницата можеби никогаш нема да дојде.

26. Знај дека денешниот ден е најдобриот ден.

Претходно «
Следно »