СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ГО ПРОГЛАСИЈА ПРВИОТ ПРАТЕНИК: На Фејсбук објавени првите резултати од гласањето на дијаспората!

  • December 10, 2016
  • Коментари
 Според објавите на Фејсбук, по завршеното гласање во Австралија, ВМРО ДПМНЕ отсвариле убедлива победа. Добиле 760 гласови, наспроти СДСМ кој добил 56. Во Австралија право на глас имаат околу 1.100 гласачи, а ВМРО ДПМНЕ освоиле околу 70% од гласовите. Со ова се гледа тенденцијата на гласање кај иселениците, особено меѓу Македонците.

 

mane rez-avstr-3

 

Останува гласањето меѓу другите македонски иселеници. Од 230.122 иселеници право на гласање имаат оние кои претходно се пријавиле за гласањето во 2016 година – 20.573 македонски граѓани кои гласаат во Изборна единица 7, или иселеничка изборна единица која може да даде до три пратеници, со услов дека еден пратеник мора да има повеќе од 6.700 гласови. Доколку барем еден го задоволи овој услов, собранието останува на сегашниот број од 120 пратеници, а ако двајца или тројца го исполнат условот бројот на пратеници во собранието се зголемува.rez-avstr-4-1

Претходно «
Следно »