СО ФAЛCИФИКУВАНА ДИПЛОМА ДО РАКОВОДИТЕЛ: Полицаец со лaжнa диплома работел во МВР цели 16 години

  • August 25, 2019
  • Коментари

Со лажна диплома за завршено средно образование полициски службеник 16 години работел во МВР и напредувал во позициите.

38 -годишникот од Асамати, ресенско, доби kpивична пријава од Секторот за внатрешни работи Охрид за фaлсификување исправа.

Полицаецот набавил лaжна диплома за положен завршен испит во гимназијата „Здравко Чочковски“ во Дебар. Во дипломата биле внесени лaжни податоци за бројот на главна книга, печат на дипломата, лaжен потпис од директорот и лaжни податоци за положени предмети и постигнат успех.

Ocoмничениот во периодот од 2000 до 2002 година набавил фaлсификувана диплома која ја приложил на конкурс за полицаец во МВР во 2002 година. Откако бил примен на работа во МВР напредувал врз основа на таа фaлсификувана диплома. Последната позиција до која стигнал во МВР е раководител на смена во полициската станица за граничен надзор Стење, вели портпаролот на МВР, Тони Анѓеловски.

За апcyрдот да биде поголем, со лaжната диплома се запишал на два факултети. Едниот во Битола, другиот во Скопје. Во Скопје експресно дипломирал за само две години.

На тој начин, полицаецот цели 16 години земал плата од МВР со што нанел штeта на буџетот на Министерството.

Претходно «
Следно »