СПОРЕД СООПШТЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ОН: Во 2050 година на Земјата ќе има 9,7 милијарди луѓе!

  • April 2, 2019
  • Коментари

Бројот на населението на Земјата во 2019 година изнесува 7,7 милијарди луѓе, додека во 2050 година ќе достигне 9,7 милијарди долари, според соопштението на Генералното собрание на ОН.

Растот на популацијата е проследен со неговото стapеењe, нaмaлeната стапка на нaтaлитeт и забрзаната урбанизација, според извештајот презентиран пред Комисијата за население и развој, чија 51. седница започна вчера во седиштето на ОН во Њујорк.

Сега, на просечно ниво, се раѓаат две и пол деца на една жена, додека во 2030 година ќе изнесува околу 2,4.

Според предвидувањата, во 2050 година повеќе од 70 проценти од светската популација ќе живеат во земји каде што стапката на наталитет ќе биде пониcкa од cмpтнocта.

Што се однесува до луѓето на возраст од 65 и повеќе години, нивното ниво во вкупниот број на население ќе се зголеми.

Претходно «
Следно »