May 16, 2021, 10:43 am

Спopeд кaлeндapoт нa MПЦ: Дeнecкa e Св. maчeник Евпсихиј

Поврзано

- Advertisement -

Мачеништвото на Евпсихиј паѓа во времето на владеењето на Јулијан (361-363 година), кој заради отпаѓањето под христијанството и враќањето на идолопоклонството во историјата стана познат по прекарот Отстапник.

Евпсихиј потекнувал и живеел во Кесарија Кападокиска и од дете бил воспитан во христијанството. Кога станал полнолетен се оженил. Се случило, денот на неговата свадба да се поклопи со денот кога во овој град се принесувале жртви во чест на идолот на Среќата (Фортуна).

Поттикнати од древноста кон Бога, Евпсихиј со уште некои христијани го урнале идолот, а потоа, знаејќи што ги чека почнале да се подготвуваат за мачеништво. Свети Евпсихиј бил затворан, мачен и најпосле му била отсечена главата.

Latest News

He им дoaѓa пaмeт: Зaтвopeн yгocтитeлcки oбjeкт вo Дебар пopaди нeпoчитyвaњe нa мepкитe, coпcтвeникoт e пpивeдeн

Еден угостителски објект во Дебар е затворен со пломба, а сопственикот лишен од слобода откако во контрола што била...

More Articles Like This